Fundering en ondergrond

Fundering

De keuze voor een goede fundering is afhankelijk van de ondergrond. Padelbouw B.V. doet daarom altijd een locatiebezoek om op basis daarvan een gedegen advies uit te kunnen brengen. De fundering is in eerste instantie nodig om op de Nederlandse bodem verzakkingen tegen te gaan. Hoewel het gewicht van de padelbaan  ruim 5 ton is valt dit voor de puntbelasting erg mee. Het is veel belangrijker om de constructie goed te funderen in verband met de windbelasting. Padelbouw B.V. heeft hiervoor in samenwerking met een constructeur constructieberekeningen laten maken waardoor wij voor heel Nederland op maat gemaakte oplossingen kunnen aanbieden en bouwen.

Padelbouw B.V. kan op alle mogelijke wijzen de fundering voor u maken, denk hierbij aan;

 • een ringfundering van betonplaten
 • een funderingsbalk van 40 x 50 cm
 • stalen ringfundering (voor een mobiele oplossing of, als u hardcourtbanen heeft, als permanente fundering)
 • een fundering op basis van gestorte poeren

Naast de fundering is het van belang dat de opbouw van de baan op een goede wijze wordt aangelegd. Padelbouw gaat in elke situatie voor de perfecte opbouw. Minimaal 30 centimeter drainagezand (M3C zand) met daaronder drie strings van drainagebuizen per baan. Daarboven wordt er naar wens een sporttechnische laag aangebracht die kan bestaan uit een lava met daar bovenop de kunstgrasmat of een NOS*NSF goedgekeurde waterdoorlatende betonlaag (SuperSub, Zoab of Drainbeton). Tot slot kan er nog gekozen worden voor een betonnen ondergrond die niet waterdoorlatend is maar op afschot aangelegd wordt. Aan het einde van het afschot worden dan afvoergoten aangebracht. De afvoerhelling mag maximaal 10 centimeter over de breedte van de banen bedragen. Beide betonbanen worden uiteraard afgedekt met een kunstgrasmat.

Bij tennisverenigingen is het mogelijk om de bestaande tennisbanen te vervangen door padelbanen. Het voordeel hiervan is dat de sporttechnische laag (gravel/kunstgras) verwijderd kan worden maar dat de ondergrond prima opnieuw te gebruiken is. Hierdoor kunt u op een voordelige wijze een aantal padelbanen aanleggen.  Het spreekt voor zich dat één van bovengenoemde funderingen aangebracht moet worden om de totale constructie te kunnen dragen.

ONDERGROND

NOC/NSF goedgekeurd water doorlatend beton (SuperSub)

Meer sportplezier - betere prestaties

Sterkte

Supersub valt onder de zogenaamde gebonden constructies, waardoor de sportvelden, atletiekbanen en nu ook Padelbanen een hogere stijfheid hebben en altijd aan de vlakheidsnormen blijven voldoen, ongeacht de toplaag die erop wordt aangebracht. Dat komt speltechniek en spelplezier ten goede. Door de hoge sterkte kunnen de velden en banen zwaarder worden belast; incidentele belasting door bijvoorbeeld een ambulance is in tegenstelling tot bestaande ongebonden constructies geen probleem.

Waterdoorlatend

Door het poreuze karakter en het bergend vermogen van SuperSub is de waterafvoer van kunstgrasvelden en atletiekbanen optimaal. Ook bij hevige regenval kan er zonder problemen worden gesport.

Korte bouwtijd

Een kunstgras Padelbaan met een onderlaag van SuperSub kan in één week worden gerealiseerd, mits de weersomstandigheden het toelaten.

Sterke isolatie

Supersub heeft isolerende eigenschappen. Dat is ook een van de redenen waarom de onderlaag bijna de helft dunner is dan reguliere funderingen. Door de isolatiewaarde kan de vorst niet in de ondergrond doordringen. Hierdoor wordt schade aan het kunstgrasveld of aan de atletiekbaan voorkomen. Bovendien kan na een vorstperiode het veld direct weer worden bespeeld.

Duurzaam

De productie en verwerking van SuperSub gebeurt uiterst milieuvriendelijk. Voor de productie van duizend liter SuperSub hoeft slechts honderd liter materiaal te worden aangevoerd. Hierdoor is het aantal vervoersbewegingen 90 procent lager. Mocht het veld ooit worden verwijderd, dan geldt hetzelfde. SuperSub ligt gescheiden van de onderlaag en die zal nooit worden vervuild. Uit berekeningen blijkt dat de CO2-uitstoot circa tachtig procent lager is in vergelijking tot traditionele constructies.

Prijs/kwaliteit

Ongebonden funderingen zullen na enige tijd hun vlakheid verliezen. Een gebonden fundering is altijd beter. Om die reden worden er in het buitenland nauwelijks ongebonden constructies aangelegd. Dat het in Nederland wel gebeurt komt door de prijs. Traditionele gebonden constructies zijn veel duurder. Maar nu niet meer. Een SuperSub ondergrond is nauwelijks duurder dan een ondergrond van zand en lava.

Dikte

13 centimeter, kan direct op een zandbed van 30 cm M3C zand worden aangebracht.

Zeer open asfalt beton (ZOAB)

Er bestaan natuurlijk meerdere soorten waterdoorlatend beton. ZOAB is daar één van. Deze vorm van waterdoorlatend beton is ook uitstekend geschikt om als ondergrond voor een padelbaan te dienen. De optimale stuit van de bal wordt door de installatie van deze ondergrond perfect. ZOAB bestaat uit steenslag, zand, vulstof en bitumen. Het mengsel is discontinu gegradeerd, waardoor een hoge holle ruimte wordt bereikt (15% tot 25%). Dit heeft als voordelen een perfectie absorptie en de afvoer van vocht (regenwater). ZOAB heeft een zeer sterk korrelskelet door een hoog gehalte gebroken materiaal groter dan 2 mm. Hierdoor heeft het gehele mengsel een hoge weerstand tegen blijvende vervorming. 

Levensduur

De levensduur van ZOAB wordt bepaald door de weerstand, die op een padelbaan nauwelijks aanwezige wrijvingsweerstand . zorgt voor een extreem lange levensduur. Daarnaast gaat het hedendaagse ZOAB nog eens langer mee dan het ZOAB dat in de jaren '80 / '90 is gedraaid. Bij Padel wordt de ZOAB laag nog extra beschermd doordat er een kunstgras mat overheen wordt gelegd, wat de levensduur verder ten goede komt.

Dikte

7 centimeter met daaronder een grindlaag van 5 centimeter.

DrainBETON

Drainbeton is de waterdoorlatende beton verharding

Padelbouw werkt nauw samen met een firma die gespecialiseerd is in de aanleg van Drainbeton. Voor een padelbaan is Drainbeton uitermate geschikt. Drainbeton behoeft relatief weinig onderhoud. Drainbeton vele voordelen ten opzichte van  andere toegepaste materialen, zoals o.a. lava. Daarnaast zijn de drainbeton sportvloeren duurzaam en onderhoudsarm ook zeer veilig en geluid absorberend.

Wat is drainbeton?

Drainbeton is een waterdoorlatende betonconstructie zeer geschikt als sportvloer maar ook als ondergrond voor het gebruikelijke kunstgras op de padelbaan.

Drainbeton is:

 • Veilig.
 • Duurzaam.
 • Milieuvriendelijk.
 • Geluidabsorberend.
 • Waterdoorlatend.
 • Geen ijsvorming.
 • Onderhoudsvriendelijk.
 • Niet brandbaar.
 • ISA Sport Certificering mogelijk.

De door door Padelbouw B.V. aan te leggen ondergrond voor een padelbaan wordenaangelegd volgens dezelfde normen als de wedstrijdvloeren die voldoen aan de eisen van ISA Sport om gecertificeerd te worden.

Is samenwerking met onze drainbeton leverancier is het Drainbeton en de methode van aanleg zodanig door ontwikkeld dat er in combinatie met een onderhoudscontract een garantietermijn van 5 jaar wordt afgegeven.

 De coating

Als er wordt gekozen om het drainbeton ook buiten de padelbaan door te laten lopen dan kan er een coating in een kleur naar wens over het drainbeton worden aangebracht waardoor er een mooie uitstraling ontstaat. Het aanbrengen van de coating kan alleen wanneer de vloertemperatuur hoger is dan 10 graden C.

Dikte

8 centimeter op een een grindlaag van 8 centimeter. Dit is in tegenstelling tot andere leveranciers 25% dikker wat de duurzaamheid en levensduur vanzelfsprekend ten goede komt.

 Voor alle waterdoorlatende beton ondervloeren garandeert Padelbouw B.V. de afgegeven dikte!!! 

Contact met Padelbouw

Heeft u interesse in een bouw of beheer van padelbanen of wilt kennismaken met ons? 
Bel ons op: +31 6 2952 7294+31 6 2952 7294 of stuur een email naar: info@padelbouw.nl

Neem contact op